teisipäev, 5. jaanuar 2021

Inglitel olid poisipead

 Uue aasta teisel, lumeta ja hallil päeval oma ja-te (jaluta terviseks) käiku  tehes püüdsid üldise pruunikashalli metsa foonil sarapikus pilku mõned jäätunud oksad. 



Uudishimulik, nagu ma olen, läksin asja uurima. Leidsin okstelt ülipeenetest jääniitidest moodustised, mida nimetatakse ingli- või haldjajuusteks. Nad on üsna ebatavalised loodusnähtused, millede tekkimiseks peab olema soodsad ilmastikutingimused: lehtpuumetsades, kõrge õhuniiskus, tuuletu ja lumetu ilm, siis kui temperatuur peale plusskraade langeb järsku veidi alla nulli.



Kuigi nad võivad kasvada kuni paarikümne cm pikkuseks, siis minu inglite juuksed olid vaid ühe cm-sed, kõigest siilisoeng tegelikult. Aga pole siin viriseda midagi, ikkagi haruldane nähtus!

Järgmiseks hommikuks oli lumi maas. Vaatasin taas sarapiku haldjametsa inglisoengud üle. Olid kasvanud pikemaks, lausa kenad salgud ja lokid juba!



Õhukese lumekirme all ka mõned kaunid kahupead.





Alumisel pildil haldjamets, kus inglijuuksed kasvasid.

Kuigi piltidelt jääb mulje, et teise päeva juuksesalgud juba päris pikad olid, ei ületanud nad siiski kahte cm-t.

Seda nähtust on kirjeldanud 1918 aastal esimesena saksa geofüüsik ja meteoroloog Alfred Wegener, kes eeldas, et "jäiste juuste" kujunemisel osalevad mingid seened. Alles sajand hiljem pöörati sellele loodusnähtusele taas tähelepanu ja 2015 aastal tulid mõned Euroopa teadlased oma uurimuste käigus järeldusele, et protsessis osaleb hallitusega sarnane seen Exidiopsis effusa. Kuid kuidas just täpsemalt, pole veel selge.

Pildid 2-3.01.2021

Ahjaa, jäi veel märkimata, et ainult kuivanud okstel tekivad inglijuuksed.

7 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Pole kuulnudki! Ammugi et näinud. Igatahes põnevad ja ilusad. Aga kui otsima hakata, siis kindlasti ei leia, lihtsalt peab õnne olema õigel ajal märgata :)

helle ütles ...

Imeline mets! Väga head fotod!

Bianka ütles ...

Pole ka sellisest nähtusest varem kuulnud. Väga huvitavad ja ilusad fotod.

Helve ütles ...

Just, Tegelinski, õnne peab ka olema. :) Ma olin eelnevalt nende kohta lugenud ja mõelnud, et need nii haruldased, ei mul õnnestu neid näha...

Helle ja Bianka, aitähh fotosid kiitmast. Fotokaga oleks muidugi paremad saanud kuid eks telefoni kaamera ajab ka asja ära. Vähemalt on enamasti igal ajal taskust võtta.

Bianka ütles ...

Täna oli Postimehes ka pilt ja jutt nende konta. Pidid olema hallituseseened ?

Helve ütles ...

Postimehes oli info, et leidub maal olevatel okstel. No minu leitud inglijuuksed olid kõik puude küljes olevatel kuivanud okstel. Nad on iseenesest ikka hästi peened jääniidid, sõrme peal sulavad kohe ära. Hallitusseene abil kasvavad need jääniidid kuid kuidas see seen täpsemalt toimetab, seda veel pole uuritud.

Postimehe info kohta olen varemgi täheldanud, et kui veerandit jutust usud, saad ikka kolmveerandi osas petta. :P

Helve ütles ...

Lisan veel Postimehe õigustuseks, et eks inglijuukseid võib tekkida ka kindlasti maa peal olevatele kuivadele okstele aga see pole reegel.

London, valge leht II

Istume bussis ja vurame rõõmsalt Big Beni poole. Oma arust. Vaatame linna ja inimesi ja kella ja ootame, mil maailmakuulsad ehitised paistma...