laupäev, 18. september 2021

Maidla mõisakool

Tütar ärgitas ühist suvelõpureisi ette võtma. Tegi maršruudi ja võttis puhkusepäevad välja ja puha. Eite-taati olid asjaga üsna nõus. Me ennegi ju augusti lõpupoole koos Eestimaal ringi uidanud. Ja mis nii viga kui ise isegi sihtpunkte välja otsima ei pea. Suht mugav ju. Lao aga reisivarustus autosse ja let`s go. Ilm oli ka planeerimise ajal täitsa ok.

Aga mõned päevad enne reisi pööras ilm ära. Sajuseks ja jahedaks, et mitte öelda külmaks ja haledaks. Parema ilma ootamiseks tütrel puhkusepäevi ringi vahetada polnud võimalik. Mis seal ikka, teeme ära! Ja nagu öeldakse, pole halba ilma, on vaid vilets riietus. Kummikud-keebid autosse muule garderoobile lisaks ja nii me Ida-Virumaa suunas teele asusime.

Kohtumispaigaks pakkus tütar välja Maidla. Kuna meie olime varasemad ja kiiremad, valisin välja täpsemaks kohtumispunktiks Maidla mõisa parkla. Ja et oodates mitte niisama autos passida, otsustasin pisikese tiiru mõisa ümbruses teha. Värav mõisaaeda oli kutsuvalt lahti. Ikkka väravast sisse, mis muud. Mõisahoone ise ka kaunis, meelitas ligemalt vaatama. Katsusin ust. Avatud! Astusin sisse. Hoones võttis üksikut uitajat vastu sõbralik pererahvas - pedagoogid. Nad kahetsesid, et pole giidi anda, kuid lubasid niisama ringi vaadata. 

Oh, milline mugav interjöör koolis! Hubane, armas, omanäoline. Moodne arvutiklass. Hoolitsetud ruumid. Olin vaimustuses. Uurisin pedagoogidelt, et kas lapsed oskavad mõisas olevat koolikeskkonda hinnata. Üks pedagoogidest tõi näite enda näol. Et kui oli õpilane ja samas koolis käis, polnud nagu midagi erilist, kuid hiljem täiskavanuna võib konstanteerida: vauu, milline luksus oli õppida sellises koolimajas! Eks elus ongi nii, et tõelised väärtused on jäävad. Neid oskad hiljem, ajaliselt distantsilt üha enam ja enam hinnata ja lugu pidada.

Mõned pildid märkasin ikka ka suure imetlemise käigus teha. 












Kutsuti tagasi suvel kui on avatud mõisate päevad. Siis on õpilased giidideks ja nad viivad sind ka iga nurga taha, millest oled huvitatud. 

Kool on mõisahoones 1925. aastast alates. Tahaks nii loota, et jääb ka tulevikus. Nüüd, ajal, mil maakoole suletakse, on seegi kool sulgemisohus. Selleks õppeaastaks nad veel jäid, kuid tulevikul on kõver ja keeruline küsimärk. Hoian igatahes sellele armsale koolile pöialt ja soovin pikka iga!

Pildid 240821

1 kommentaar:

Emmeliina ütles ...

mulle meeldivad mõisakoolid!

London, valge leht II

Istume bussis ja vurame rõõmsalt Big Beni poole. Oma arust. Vaatame linna ja inimesi ja kella ja ootame, mil maailmakuulsad ehitised paistma...