RETSEPTIKOGU (täieneb)
Praetud räimed (või muu valge kala) koduses marinaadis
1 kg räimede kohta võib arvestada ca 1 l vett. Räimed praetud eelnevalt muna-jahu segus.
* 1 liitri vee kohta läheb vaja:
* 2 keskmise suurusega porgandit
* 2 keskmise suurusega sibulat
* 10 tera musta terapipart
* 5-6 tera vürtsi
* 2 keskmise suurusega loorberilehte
* 1 sl soola
* 2 sl suhkrut
* 2 sl 30%-list äädikat
Esmalt lisasin keevasse vette kõik maitseained (v.a. äädika) ja lasin neil mõne minuti nõrgal tulel keeda. Seejärel lisasin ka porgandiseibid ja veidi aja pärast ka viilutatud sibulad. Kõige lõpuks juurde äädikas, korraks kuum läbi lasta ja valmis ta ongi.
Marinaadi võib kaladele kohe kuumast peast peale valada ja jätta jahtuma. Tunni aja pärast võib juba mekkima hakata.
Räimed (või muu valge kala) tomatimarinaadis.
umbes 2 kg muna-jahusegus praetud kala.
Tomatimarinaadi jaoks läheb vaja:
* 400 g tomatipastat
* 400 g purustatud konservtomateid
* 300 ml vett
* 6 keskmise suurusega porgandit
* 3 keskmise suurusega sibulat
* 4 väiksemat loorberilehte
* 20 tera musta pipart
* 6 suuremat vürtsitera
* 0,5 sl soola
* 2 sl suhkrut
* 2 sl 30%-list äädikat
porgandi ja sibula praadimiseks veidi õli
Kõigepealt läksid pannile viilutatud porgindiseibid. Kui neist oli kuum läbi käinud, lisasin sibulaviilud ja mõne aja pärast lisasin juurde ka tomatipasta, purustatud tomatid, vee ja kõik maitseained. Kui kuum oli ka neist läi käinud, lisasin kõige lõpuks ka äädika.
Seejärel ladusin praetud kalad tomatikastmega kihiti haudepotti ja viisin jahedasse ruumi jahtuma. Järgmisel päeval saab sööma hakata.
Värske soolatud siiafilee
* 0,5 kg hõrku kalafileed
* juurde lisada vaid sõrmeotsaga jämedat või meresoola
* õige pisut suhkrut (aga selle võib ka ka lisamata jätta)
* ning õige pisut veel kas valget või musta pipart
Ja ega muud kunsti polegi, kui kõik see hea kraam kergelt läbi segada, lasta seista 10 min kuni 1 tund ja seejärel saab seda head kraami juba röstisaia peal hea maitsta lasta.
Marineeritud kodused räimed
500 g ringis puhastatud räimerümpa või turult 700-800 g puhastamata terveid räimi, millest tuleb välja sama kogus puhast kala ja sellele segan valmis järgmise koguse marinaadi:
* 0,5 l vett
* 1 sl jämedat söögisoola
* 1 sl suhkrut
* 1-2 sl 30%-list äädikat
* 1 keskmise suurusega korralik eestimaine Peipsi sibul
* 1 purustatud suurem loorberileht
* 10 musta pipra tera
Uhan kalad kraani all sõela sees kergelt külma veega üle ja seejärel laon sibulaviiludega vaheldumisi kas suuremasse Tupperware karpi või muudesse sobiva suurusega klaaspurkidesse.
Marinaadi tegemiseks polegi muud kunsti, kui kõik koostisained omavahel segada ja oodata, kuni sool ja suhkur on lahustunud ja seejärel valada marinaad kaladele purkidesse peale.Seejärel purkidele kaaned peale keerata ja külmappi ootele panna.
Järgneb kuni 3 päevane ootamisaeg, misjärel toore kala maitse on kadunud ja mõnus amps on degusteerimiseks jälle valmis.
Kilud sibula, tilli ja sidrunimahlaga
350 g puhastatud kilu
Peale külma veega pesu ja kurnamist lisasin kaladele juurde
* 1 suuremat sorti viilutatud sibula,
* ohtralt tükeldatud tilli ning
* 3 x näpuotsaga lisatud jämedat soola,
* veidi suhkrut ja
* 1 suurema sidruni, mille tükeldasin väiksemateks sektoriteks (kellele sidrunitükid ei meeldi, võib lisada ka värskelt pressitud sidrunimahla)
* Lisaks veidi ka purustatud musta pipart
ja seejärel segasin kalad kõigi maitseainetega korralikult läbi.
Panin kogu mandi külmkappi laagerduma, aga võin öelda, et esimene soolane suutäis sai tänase hommikusöögi leiva peal juba päris hea
Vürtsikilud
puhastatud kilud,
lao kalad karpi kõhud ülespidi, iga kihi vahele soola+kiluvürtsimaitseaine segu + purustatud loorberilehti, külmkappi ja ca 3-4 päeva pärast väga head
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar