pühapäev, 27. september 2020

Fotojaht. Värviline

Mind lummavad värvid. Ja vaibad. Kattevaibad, pulmavaibad, saanitekid... Eriti just meie  vanavanemate- ja vanavanavanemate aegsed värvid ja mustrid. 

Lõngad värviti ise. Enamasti taimedega. Siit tulenevad ka värvide nimetused: madarapunane, maranapunane, tedremaranapunane, õunapuupunane, paburitskipunane, kasekoorepunane, puupunane, paakspuupruun, pohlavarrepruun, kivisamblapruun, männikäbipruun, koerputkeroheline, orasroheline, sammalroheline, kanarbikuroheline, karikakrakollane, lepakaskollane, kaselehekollane, rukkilillesinine, puusinine jne.

Millegipärast sümpatiseerivad mulle enam kangastelgedel kootud vaibad. Antud hetke suured lemmikud on pindpõimetehnikas leegikirjalised. Need kahel esimesel pildil olevad. Aga ka teised tehnikad ja mustrid ei jäta kohe mitte kuidagi ükskõikseks. 















Vaibad on pildistatud Mahtra Talurahvamuuseumi ja ERM-i Heimtali muuseumi kogudest.
Suvi 2020

Fotojahtijad ja uued teemad on Tegelinski juures. 
Kaamos on kenasti selle teema jahtijad ritta sättinud.

5 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Kaunis! Ja igal vaibal oma lugu jutustada...

TwD ütles ...

Käsitöövaiba fännina hindan olukorda kõrgelt.

Kaamos ütles ...

Neid vaipu vaadates hulgub mõte ikka sinna, et keegi pidas ikka väga tähtsaks, et ese, mille otstarbeks oli sooja pidada ka hinge soojaks teeks. Nii palju vaeva on sellesse panustatud, nii palju aega. Ning tulemus paneb silma särama.

TwD ütles ...

PS: Lisasin oma kommentaariumi natuke infot pildil olnud kilim vaiba kohta, mis sind huvitas.

Raisakull ütles ...

Siin on vaipu küll igale maitsele.

London, valge leht II

Istume bussis ja vurame rõõmsalt Big Beni poole. Oma arust. Vaatame linna ja inimesi ja kella ja ootame, mil maailmakuulsad ehitised paistma...