laupäev, 13. juuni 2020

Fotojaht. Terav

Praegune maailma hullus jõuab vist peaaegu iga inimeseni ja tahes-tahtmata kisub olukorrad teravaks. Ei jäänud sel, selle õppeaasta viimasel ( kuigi päris kindel ei saa olla, kas on ikka viimane, augusti lõpu sess on küsimärgina õhus rippumas) õppesessioonil minagi teravustest puutumata.
Vaimne (ja osaliselt ka füüsiline) pinge oli ikka nii suur, et peale sessi läks kodus 2 voodipäeva taastumiseks. Aga lõpp hea, kõik hea.

Sel sessil puutusin kokku ka otses mõttes teravusega. Muinaskäsitöö tunnis anti mulle terav pliiats, terav nuga ja terav peitel (tegelikult oli sel peitlitaolisel asjal ametlik nimi ka, mis mulle meelde ei jäänud) ning õunapuutükike ja pidin selle komplektiga omale muinasaegse ehte valmistama.
Mis seal`s ikka! Ma löön harva millegi ees põnnama, teeme ära!

Õpetaja joonistas tahvlile paar näidist, et oleks valikuvõimalus, millist ehet teha. Ümara vormiga inimesena valisin oma ehteks saledama joonega näidise.  Joonistasin selle siis õhukesele õunapuulauakesele. Tõe huvides olgu öeldud, et esimene joonis tuli liiga väike ja pidin kustukummi kasutama. Teine joonis tuli minu meelest väga ok, õpetaja meelest päris hea.

Terava noaga tuli ehe joonise järgi puust välja lõigata. Õpetaja näitas korralikult ette, kuidas ennast vigastamata nuga käsitseda. Olin hea õppimisvõimega õpilane, minu isiklik ümarvorm jäi noast puutumata.
Seejärel näitas õpetaja, kuidas peitlitaolise terava tööriistaga muster sisse uuristada. See oli mu jaoks juba veidi kõrgem pilotaaž. Vahepeal tundsin end lausa veetilgana, mis sajandite jooksul kivisse auku uuristab.
Sajandid möödusid, muster sees!
Kuna rohkem töövahendeid õpetajal kaasas polnud, jäi augukese puurimine ja viimistlemine kodutööks. Praeguse postituse ajaks on ehe lõpetamata, kuid kui valmis, panen kindlasti pildi blogisse.








Teised fotojahtijad on Tegelinski juures leitavad.

7 kommentaari:

Kaamos ütles ...

Oi kui hea kirjeldus!
Kas pole vastuoluline, et millegi nii pehmelt ümara valmistamiseks läheb vaja ohtlikult teravaid tööriistu, ega ikka pole slsti nii, et sarnane toodab sarnast..?

Kaamos ütles ...

*alati (tähed on nõnna lähestikku, et...)

tegelinski ütles ...

No see on küll üks peen töö! Ja väga teravate riistadega.
Hea, et näppu ei lõiganud :) Ootan huviga lõplikku teostust!

Epp ütles ...

Jaa, ma ootan samuti lõpptulemust.
Esimesel pildil on väga väärikas nuga!

Helve ütles ...

Aitähh, Kaamos! Mu fotojahid ongi pigem mingite olukirjelduste jadad kuhu ka pildid sattunud on. Ju siis praegu lihtsalt selline periood.
Aga kas sarnane toodab sarnast või mitte, arvan, et sõltub toodetava materjalist. Vaata või ühe pere lapsi. Nad võivad olla nii iseloomult kui välimuselt ikka vägagi erinevad.

Epp ja Tegelinski, teile mõeldes on juba kohustus lõpptulemust näidata. Mis on igati väärt kohustus. Ükskõik, kuidas see lõpptulemus siis välja nägema saab. Kõik ei peagi esimesel korral õnnestuma nagu õpetaja ütles.

TwD ütles ...

Mulle sellised terviklikud lood meeldivad. Ootan samuti huviga lõpptulemust!

Raisakull ütles ...

Minu juurest tuleb kõik teravad tööriistad aupaklikumas kauguses hoida, sest olen suur näppulõikaja - isegi saia lõigates saiavormi tarbeks lõikasin terariistaga näppu - liha oli vist retsepist puudu...

London, valge leht II

Istume bussis ja vurame rõõmsalt Big Beni poole. Oma arust. Vaatame linna ja inimesi ja kella ja ootame, mil maailmakuulsad ehitised paistma...