neljapäev, 19. märts 2020

Eriolukord

12.märtsi hilisõhtul kuulutas valitsus seoses koroonaviiruse levikuga välja Eestis eriolukorra.
Mina isiklikult oleksin soovinud, et eriolukord ikka varem välja oleks kuulutatud, sest enamik eestimaalastest ei suutnud viiruseohtu tõsiselt võtta. Isegi Terviseamet mitte. Andsid nad ju 4. ja 5. märtsiks Saaremaa võrkpalliklubile loa mängudeks Milano võrkpalluritega. Kusjuures oli teada, et Itaalias on juba laialdane karoonaviiruse levik.
Aga jah, Itaalia oma koroonalevikuga - see oli ju kuidagi meist väljaspool, kaugemal, midagi tundmatut ja võõrast. Mis meid ju tabada ei saa, eksole. Ja kui riiklikku keeldu ka pole...
Aga paraku sellele mängule tulnud Itaallased koroonaviiruse Eestisse tõidki.
Kui loogiliselt võtta, siis varem või hiljem levinuks viirus meite maile niikuinii.

Fakt on see, et viirus on kohal, tänase (19.03) seisuga 267 viirusega nakatunud juhtu. Need on ainult testitud kindlad juhud. Soovitatakse see arv korrutada 30 või 40-ga, et siis saab täpsema tegelikult haigestunud inimeste arvu. Kuid korruta või jaga või tee millist matemaatilist tehet tahes, täpset arvu ei ole võimalik kellelgi teada. Testitakse väheseid, haiged on paljud, Aga kas tavaline gripp või külmetus või koroona...võta sa kinni.
Fakt on ka see, et Eestis on välja kuulutatud eriolukord.
Kuidas mõjutab see meie elu?
Kuidas mõjutab see ühe maavanaema elu? Kui palju see tavapärasest erinema hakkab?


Koolid on alates esmaspäevast, 16.märtsist kinni. Lapsed on e-õppes. Üks lapsukestest tuli meile seltsiks. Õpime siis koos. Õnneks on ta kohusetruu ja usin. Teeb koolitükid õigel ajal või isegi veidi varem ära. Nii et meie teda sundima ei pea. Aga vaatame ikka üle ja vajadusel anname abi.
Üks tema esimestest õppetükkidest oli kirjanduses koroonapäeviku pidamine. Kogu selle aja, mil koolitükke kodus õppima peab.
Õpetaja soovitab kirjutada, et mis tunne on, nii heas kui halvas mõttes kui kool on "kolinud" koju. Kirjutada oma hirmudest, oma rõõmudest, kirjutada, mida teete. Kirjutada WC-paberi naljadest, lihtsalt sellest, mis ühel koroonaviirusepäeval su elus juhtub. Soovitab kirjutada pikalt ja laialt. Miinimumiks pakub 5 lauset. Ja soovitab kirjutada iga päev.

Tegelikult ju väga hea kodune töö!

Siit sain inspiratsiooni oma blogi pidamiseks.


PS. Teisipäevane tagasiside kodus õppimise kohta:
Õppur: koolis on lihtsam.
Õpetaja: koolis tunde anda on lihtsam.

Kommentaare ei ole:

London, valge leht II

Istume bussis ja vurame rõõmsalt Big Beni poole. Oma arust. Vaatame linna ja inimesi ja kella ja ootame, mil maailmakuulsad ehitised paistma...