reede, 29. aprill 2022

Füüsikaminutid

Eilehommikune halo ümber päikese



Miks halo tekib? Mina igatahes ei teadnud päris täpselt. Uudishimuliku inimesena uurisin järgi.


Ring tekib, kui päikese- või kuuvalguse kiired läbivad kiudkihtpilvi, mis asuvad maapinnast tavaliselt vähemalt 6 km kõrgusel.

Kiudkihtpilved koosnevad peamiselt jääkristallide õhukesest kihist, mis lasevad Päikese ja Kuu poolt saabuvat valgust kergesti läbi.

Sellisel moel tekkiv halo on tavaliselt valge ring, aga vahel hoopis vikerkaarevärvides ring (viimast pigem päikese kui kuu ümber).

Soojematel kuudel ennustab taoline halo järgneva 12-24 tunni jooksul sademeid, aga seda ei juhtu alati.


Eile õhtupoole hakkaski vihma sadama, kuigi soojaks seda aprillikuu lõppu küll mu meelest pidada ei saa. Kuid nii palju siiski, et olen hoolega aias mütanud ja enamik potipõllumehe külve on tehtud. Vaid soojalemebesemad nagu punane peet ja kurk on peenardesse külvamata. Külvid kõik katteloori all. Kartulit panin ka labidaga maha, katteloori asetasin kenasti peale. 

Aknalaualt sain aprilli keskel esimese viisaka kurgisaagi. Aknalauasalat, till ja petersell on ka kenasti vajalikku rohelist hamba alla andnud. Paaril tomatitaimel on 3-4 viljakobarat. Ikka suurte viljadega juba. Kasvuhoonest tuleb märtsikuust alates arvestatav sibulapealsete saak, rindeliselt sibulalt. Allergik on häppi.

Ja nii need füüsikaminutid sujuvalt aiandusminutiteks üle läksidki. Tõsi ta on, küürakat parandab ainult haud ja mina olen paraku aianduse suunas küürakil.🍀🌿🌼


Foto 280422

2 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

See aianduse poole küürakil on lahe olemine. Halod on igavesti vinged nähtused.

mustkaaren ütles ...

Kuna 0 ymber tolknevaid temperatuure ja õhurõhulohkude ja muhkude vaheldumisi on palju tulemas, siis saame enne sooja suve veel palju fyysikat näha. 😀

London, valge leht II

Istume bussis ja vurame rõõmsalt Big Beni poole. Oma arust. Vaatame linna ja inimesi ja kella ja ootame, mil maailmakuulsad ehitised paistma...