neljapäev, 2. september 2021

Olulised sõnumid II. Kuidas ravida hambavalu ja muust elu-olust

Kui nüüd jätkata veel oluliste sõnumite teemat, siis oli sealsamas Lüganuse valla x bussipeatuses ka üleskutse vanade lugude rääkimise või üleskirjutamise kohta. Ja samuti oodatakse vanu fotosid.

Minu jaoks on see kant Eestimaast suhteliselt tundmatu. Mõned korrad oleme küll sealkandis ringi reisinud, kuid põnevaid avastusretki jätkub veel mitmeks korraks. Maastikud, linnad, muuseumid, keele omapära... Mingi pisikese aimupojukese kohalikust murdest sain bussipeatuses loetud kolmest vanast loost. 

Need lood on Lüganuse kihelkonna rahva lood. Osa rahvajutte said juba kokku raamatus, aga neid on ju veel. Näiteks see, kuidas Roodu jõe sillaehitusel tegid vindised töömehed teehöövlitega võidu ja üks masinatest upperkuuti käis. Juht oli veel imestanud, miks kirikutorn tagurpidi seisab, terav ots allapoole. Või siis see, kuidas lastel kummikud jõe põhja tõrva sisse kinni jäid ning nad siis pärast pragada said.


Hambavalu arstimine

Hambavalu vasta võetasse suhkurd, sibulät ja soola, pannasse hamba pääle ja loetasse:                                                            "Ussid sööväd ja uravad,                                                            maod sööväd ja manavad,                                                              maa alle mo manavad,                                                                  kive alle killistagu!                                                                        Siis kivi on kui kõva,                                                                      raod on kui vask,                                                                            minu hambad kõvemad,                                                                  sest mamma on mul hambad tehnud,                                            ükski uss ei või minu hambaid puutu.                                            Ussi hambad maha mengu,                                                            mulle tervis tulgu!                                                                          Minu hambad kui teras,                                                                  maamuna (ussi pää) vasta maad!"


Ka võetasse ukselävelt kolm puukildu ja vajotasse kolm kõrda hamba pääle, siis kaob valu vällä. Killud piavad aga tagasi pandu saama igaüks oma kõhta.  


Lüganuse papp ja Virunurme Jaak

Lüganuse kiriku papp käind Virunurme külas Jaagu peres lapsi loetamas. Tahetud siis ka papile süia anda. Metsaküla perenaine ei oska saksa sööta, teab, et peab kolm toitu olema. [Peab] peremehe kääst nõu küsima. "Pane lauale kartuliputru, tanguputru ja jahuputru! Eks siis söögu, mida tahab! Kolm toitu on laual!

Palutakse õpetajaerra lauda istuda. Istub küll, aga tõuseb kohe [püsti] ja tänab perenaist toido eest.

Perenaine ütleb: "Mille eest õpetajaerräd tenavad, ise ei söönd sittagi!"


Ohver varanduse eest

Lüganusel on Kikerpere mõisa varemed. Ühele mehele näideti unes, et kui tappad oma esimese lapse ja vied pia varemile, siis saad suure varanduse. Mies ei raatsind last tappada ja tappas ane. Vei anepia varemile, aga raha kätte ei saand. Näideti küll, õlivad kõik toredad asjad, aga kätte ei saand.



3 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Lahedad lood! Mul öökapil Piret Pääri "Õnneliku inimese särk", juba teisel ringil.
Ka Eesti rahvajutud...
Aga võiksid oma oluliste sõnumitega jätkata ;)

Helve ütles ...

Tänu raamatuvihje eest!

Lüganuse valla x bussipeatuse oluliste sõnumite kajastamine sai selleks korraks otsa.
Edaspidi tulevad vähem või rohkem olulised sõnumid meilt ja mujalt. ;)

Püsi lainel:)!

Kaamos ütles ...

Kolm lugu kja kõik nii ise masti - üks praktilise õpetusega, teine veidi nagu rahvanali, kolmas paras pimedate õhtute tondijutt.
Aitäh!

London, valge leht II

Istume bussis ja vurame rõõmsalt Big Beni poole. Oma arust. Vaatame linna ja inimesi ja kella ja ootame, mil maailmakuulsad ehitised paistma...