esmaspäev, 12. oktoober 2020

Koolimured. Tindipoti lugu

 Tindipott. Algkooli õpilaste ja nende vanemate nuhtlus.


Koolide alates võib nüüd sageli märgata, kuidas tänavaid ilustavad üksikud suured tindilaigud. Need on tekkinud nooremate koolijüngrite purunenud tindipottidest.

Mõnes meie algkoolis valitseb komme, et õpilased peavad kodust tinditagavara kooli kaasa võtma. Sageli juhtub aga, et tindipott õpilase käest maha kukub ning tänavale vastava mälestuse jätab. See tindipottide alaline transporteerimine kooli ja kodu vahel on lastevanemates pahameele esile mananud, sest tihti on ka laste riided ja raamatud tindiga määritud.

Märksa halvema ilme võtab asi talve saabudes. Külm ilm hakkab siis lastele kõvasti sõrmede otsa kinni, aga kätt ometi tasku panna ei saa - hoia tindipotti! Paneb aga käe ühes tindipotiga taskusse - kui kergesti võib siis katastroof tekkida - ja terve ülikond on mokas.

Koolidesse tindi ja tindipottide muretsemine ei või ju väga kalliks minna. Aga selle eest oleks õpilastelt ja nende vanematelt võetud suur nuhtlus - esimestelt tindipottide alaline kaasaskandmine, teistelt tindiga riiete puhastamine.

Ehk on koolivalitsus nii lahke ja muretseb tinti ja tindipotte koolimajadesse.


Selline lugu oli lugeda Heimtali muuseumi klassitoas. 

August 2020



2 kommentaari:

Futu ütles ...

Eks ta oli üks paras nuhtlus küll, ka 1967 aastal esimesse klassi minnes pidi esimesel aastal tindiga kirjutama. Potti just kaasas ei kandnud, aga tolle aja salakavalalt lekkivad täidis-sulepead olid vast hullemadki, iial ei teadnud, millal pinalis jälle tindist ujub.

Helve ütles ...

Ma läksin 1966 kooli. Maakooli. Algul õppisime natuke aega hariliku pliiatsiga tähti kirjutama, seejärel tuli puupea otsa pistetav sulg. Siis oli tindipott vajalik. Aga ma ei mäleta enam, kas pidi tindipotti kooli kaasa vedama. Arvan, et mitte. Sel ajal olid juba keeratava korgiga tindipotid. Seejärel tulid täitesulepead, õudusunenäod, kõik kohad tindiplekke täis. Nii ilmsi kui unes. Pastakat võisime vist kuuendas klassis kasutama hakata kuid ka mitte kõikides õppeainetes. Pidavat käekirja ära rikkuma. Algul pastakad ajasid ka pastat välja. Oli ikka keeruline küll.

London, valge leht II

Istume bussis ja vurame rõõmsalt Big Beni poole. Oma arust. Vaatame linna ja inimesi ja kella ja ootame, mil maailmakuulsad ehitised paistma...