esmaspäev, 15. juuni 2020

Rabarberihoidised

Ajal kui ma noor ja ilus olin, st nõuka ajal, pidid pereemad ( eriti just maal elavad pereemad) oma pere tarbeks ise süüa tegema ja talveks kõiksorti hoidiseid purkidesse-pudelitesse hoiustama. Osteti-hangiti retseptiraamatuid ja vahetati retsepte sõbrannade-tuttavatega ning keldrid ja sahvrite riiulid täitusid hea-paremaga.
Mu lemmiktegevuste hulgas pole kokkamine ja hoidiste sissetegemine kunagi olnud. Ei nõuka ajal ega ka nüüd. Nõuka ajal pidi, sest olin nõukogude naine ju ja pere tahtis süüa.
Praegu peab, sest olen tugevas allergia haardes ja et end vähekesegi säästa, kasvatan ise endale köögiviljad ja marjad. Mahedad, ilma mineraalväetisteta ja taimekaitsemürkideta.

Praegusel hetkel on teemaks rabarber.
Siiamaani olin rabarberimahla aurutanud ja toored rabarberitükid parajate portsudena lihtsalt sügavkülma pannud. Kuid leidsin siit mõnusa rabarberisiirupi tegemise õpetuse ja vahelduseks proovin siis midagi tavapärasest teistmoodi teha.
Retseptides pole ma ka kunagi näpuga järge ajada suutnud, kaaluda ja mõõta parajaid portjone on mu ISEloomule liig mis liig. Lähenen loovalt. Enamasti õnnestub, mõnikord läheb viltu ka.

Seekord siis selline variant: siirup + moos.
Lõikusin kollase pesukausitäie rabarberitükke, suuruses 0,5 - 1,5 cm. Circa. Rabarberivarred koorisin eelnevalt.
Panin lõigutud rabarberitükkidele peale 3 kg suhkrut. Aeg-ajalt segasin ja lasksin neil öö läbi tõmmata.
Hommikul kurnasin siirupi välja. Sain 3 liitrit siirupit sellest portsust.
Liiga magus mu jaoks, kuigi siirup peabki magus olema. Lahjendades oli ikka liiga magus. Kui magusus oli minule paras, jäi rabarberi maitse minu maitsemeelele liiga lahjaks. Selge, vähem suhkrut järgmisele portsule. Aga kuna lastele magus sobib, siis kõik OK.
Et siirup on toores, st kuumutamata, läksid pudelid siirupiga sügavkülma.

Järgi jäänud suhkrust läbiimbunud rabarberitükkidest keetsin moosi.
Kuna nagunii panen ka moosi sügavkülma, siis päris läbi ei keetnud. Pigem kuumutasin ja panin moosi plastkarpidesse. Moosi magusus ja konsistents olid mu jaoks väga normaalsed, suhkrut juurde ei lisanud ja moos ei jäänud vedel nagu tavapäraselt rabarberist keetes. Liigmagusaid moose ma ka ei armasta.

Arvasin, et proovin õhemate rabarberiviilude ja väiksema suhkrukogusega sedasama korrata, kuid moosi sai piisavalt ja seetõttu jääb uus katsetus järgmisse hooaega.
Ülejäänud rabarberi aurutan mahlaks.

Veel huvitavaid retsepte rabarberist. Katsetamiseks mulle (ja blogi lugejale).

Rabarberiketšup
1 l Rabarber (tükeldatud)
3 tk Sibul
1.5 dl Valge veini äädikas
2 dl Pruun suhkur
1 dl Suhkur
400 g Purustatud tomatid (konserv)
2 tl Sool
1 tl Kaneel (jahvatatud)

Pane rabarberid, hakitud sibul ja kõik ülejäänud ained potti. Keeda kaaneta 1– 1,5 tundi, kuni segu on sobiva paksusega. Püreeri ja pane pudelisse või purki.
Kogus 1 liiter.
Lisand lihale ja liha, ribi marinaadis kasutada.

Rabarberist libatkemali
Väga hea kaste grillitud lihale

500 gr Rabarber
3 tk Sibul
1 spl Jahvatatud koriander
1 väke pott või kimp Münt
1 väike pott või kimp Petersell
1 pott v'i väike kimp Roheline koriander
0.5 spl Tšillihelbed
2-4 spl Suhkur
2-3 Küüslauguküüs
Õli
Soola

Valmistamine
 1. Aluseks pruunistasin parajateks tükkideks hakitud sibula koos jahvatatud koriandri ja tšillihelvestega paja põhjas kuldpruuniks .
2. Koorisin ja hakkisin rabarberi ning lisasin koos suhkruga potti. Lisasin ka umbes pool liitrit keevat vett, et segu põhja ei kõrbeks.
3. Hakkisin ürdid ja küüslaugu ning lisasin patta ning asetasin tulele. 
4.  Ajasin paja kenasti keema ning käisin aegajalt jälgimas ja segamas. Rabarber ja sibul haudusid tunni jooksul mõnusalt ühtlaseks massiks.
Nüüd tuleb kindlasti mekkida, kuidas maitsed tunduvad. Kas on vaja juurde soola? Või hoopis suhkrut?
5. Tkemali sobib ideaalselt erinevate grill-lihadega, eriti mõnus on teda süüa vanakooli šaslõkiga. Kui tahad tkemalit kauem säilitada, villi see desinfitseeritud klaaspurkidesse ja sulge õhukindlalt. Seda võib ka sügavküma asetada.  Külmikus jahekambris säilib kaste suletud nõus umbes nädala.
Kogusest saab umbes liitri tkemalit.

Soovitusi:
Küüslauku ja tšillt tuleks annustada enda maitse järgi. Natuke peaks neid siiski maitses olema.
Suhkru õige kogus selgub selle kastme puhul maitstes! Magusat võib julgelt juurde panna, kui leem ikkagi tulihapu tundub.
Sibul traditsioonilises tkemalis ei käi, aga minu meelest tasandab see rabarberi hapusust.


Vürtsikas rabarberimoos mündiga
400 g Rabarber
1 tk Sibul
1 peotäis Hakitud münt
1.5 cm jupp Ingver
2 spl Värskelt pressitud sidruni mahl
1.5 dl Moosisuhkur
1 tk Tšillipipar

Valmistamine
3,5 dl
Haki sibul ning tšillipipar (puhasta viimane seemnetest ja vahekodadest, kui väga teravat ei armasta).  Tükelda rabarber, pane  koos sibula, tšilli, sidrunimahla, hakitud ingveri ning mündi ja suhkruga potti, keeda keeda  8-10 minutit. Maitsesta soolaga ja tõsta eelkuumutatud purkidesse, kaaneta. Hoia poolikut purki serveerimiseni külmas.

Sobib grillitud liha ja kala kõrvale, juustukandikul serveerimiseks.


Rabarberi-banaani-maasikamoos
500 g Rabarber
2 tk Banaan
200 g Maasikad
1 tk Vanillikaun
3 dl Moosisuhkur

Valmistamine
6-7 dl
Tükelda rabarber ja  tõsta potti, lisa moosisuhkur, tükeldatud maasikad ja poolikud banaaniviilud, keeda 5-10 minutit. Jaga eelkuumutatud purkidesse ja kaaneta.


Maasikakompott rabarberi ja ingveriga
400 g Rabarber
400 g Maasikad
5 dl Vesi
2 dl Suhkur
Ingver
Soovi korral melissi- või mündilehed

Valmistamine
1. Tükelda rabarber 3–4 cm pikkusteks tükkideks. Noori rabarbereid ei pea koorima.
2. Keeda veest, suhkrust ja ingverist siirup.
3. Tõsta esmalt rabarber siirupisse ning keeda 2–3 minutit, lisa maasikad ning kuumuta veel minut-paar. Soovi korral lisa ka melissi- või mündilehti. Kui soovid hoidistada, tõsta kompott kohe steriliseeritud purkidesse ning kaaneta. Muul juhul hoia kompotti külmas ja kasuta ära vähemalt nädala jooksul.


Rabarberitšatni, tuline ja mahlane
1 dl Pruun suhkur
50 ml Valge veini äädikas
4 cm jupp Ingver
2 küünt Küüslauk
1 tk Punane sibul
0.5 tl Jahvatatud vürtsköömned
0.25 tl Jahvatatud tšillipipar
0.5 tl Kaneel
4 dl Rabarber (hakitud)
Rosinad või kuivatatud kirsid

Valmistamine
1. Pane potti suhkur, valge veini äädikas, ingver, kooritud ja purustatud küüslauk, hakitud sibul, vürtsköömned, tšillipipar ja kaneel ning kuumuta segades seni, kuni suhkur on sulanud. Lisa rabarber ja soovi korral kuivatatud marju. Keeda vaiksel tulel kümmekond minutit, kuni rabarber on lagunenud. Pane purki ja jahuta.
2. Tšatni võid eelmisel päeval valmis teha, siis jõuavad maitsed seguneda. Sobib liha ja soolaste pirukatega, võileivakatteks, juustule lisandiks – proovi tuttavatele kooslustele tšatniga särtsu anda.


Petlik murakamoos
4 dl Tükeldatud rabarber
4 dl Jämedalt riivitud porgand
4 dl Suhkur
1 tk Värskelt riivitud sidruni koor

Valmistamine
500g
1. Sega keedunõus omavahel rabarber, porgand ja suhkur.
2. Hoia segu mõned tunnid jahedas. Seejärel lisa sidrunikoor ja keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades umbes 20 minutit

Sobib saiale määrida või juustuvaagnat täiendama.


Rabarberi-maasikanaps
400 g Rabarber
10 tk Keskmine maasikas
4 dl Suhkur
2 tk Õhuke ingveriviil
2 tk Apelsiniviil
1 l Viin

Valmistamine
1,5 l
1. Pane kõik komponendid kaanega purki ja jäta 3–4 nädalaks jahedasse kohta seisma. Loksuta esimestel päevadel 2−3 korda päevas, et suhkur lahustuks.
2. Kurna läbi tiheda sõela ja villi pudelitesse. Serveeri jääga või kasuta kokteilides.


Grillkaste röstitud maasikatest ja rabarberist
300 g Maasikad
150 g Rabarber
2 tk Küüslauguküüs
1 tk Keskmine sibul
3 spl Palsamiäädikas
4 spl Õli
1.5 dl Pruun suhkur
3 spl Laimimahl
0.5 spl Tšillipulber
1 spl Sinep
0.5 tl Cayenne pipar
0.5 tl Kuivatatud tüümian
0.25 tl Sool
0.25 tl Must pipar
2 spl Sojakaste, gluteenivaba

Valmistamine
3 dl
1. Kuumuta ahi 220 kraadini. Poolita maasikad ja lõika rabarberid 2 cm juppideks. Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile koos küüslauguküünte ja tükeldatud sibulaga, rösti 15 minutit.
2. Pane röstitud maasikad, rabarber, küüslauk ja sibul blenderisse või saumikseri kannu ja püreeri.
3. Vala kastrulisse ja lisa kõik ülejäänud komponendid. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja hauta 15 minutit. Testi maitset, vajadusel lisa maitseaineid. Kui kaste on liiga paks, lisa veidi vett. Lase jahtuda.

Serveeri grillitud liha juurde või pintselda lihale vahetult enne grillilt võtmist.


Rabarberimahl sidruniga
2 kg Rabarber
1.5 l Vesi
1 kg Suhkur
1 tk Värskelt pressitud sidruni mahl

Valmistamine
u 2 l
Pese rabarberivarred ja tükelda. Keeda koos veega u 15 minutit, kuni rabarber on pehme, sõelu. Kuumuta sõelutud mahl potis koos suhkru ja sidrunimahlaga veel keemiseni ja jaga puhastesse pudelitesse, kaaneta.

Kerge mõnus siirup, millega on kerge valmistada limonaadi või  rabarberimimosat. Selleks vala pokaalide põhja kolmandik rabarberisiirupit ja peale 2/3 mullivett või vahuveini. Naudi koheselt!


Retsepid siit.



2 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Oh mis palju põnevat rabarberist! Ma olen ka vilets moosikeetja, aga ma nüüd ikka proovin seda rabarberi, maasika ja banaani keedist. Natukene eksperimenteerimist on põnev :)

Helve ütles ...

Ma plaanin ka lastele üheks tegevuseks anda rabarberi-banaani-maasikakeedise keetmise. Nad kokkavad hea meelega. Mul endal pole mõtet seda teha, nagunii ei saa aru, mis värk on, sest maasikas on mu jaoks täiesti maisetu või ebameeldiva maitsega mari. Aga ilus sealjuures. :)

London, valge leht II

Istume bussis ja vurame rõõmsalt Big Beni poole. Oma arust. Vaatame linna ja inimesi ja kella ja ootame, mil maailmakuulsad ehitised paistma...