laupäev, 4. aprill 2020

Pisike lisa ajalootunnile

E-koolis õppetükid valmis, taas aeg õue minna. Seekord ühines meiega ka vanaisa, kes oli eilse seisuga küttepuude tegemise lõpetanud.
E ajalootunnis oli teemaks pärisorjuse aeg. Otsustasime ajalootundi veidi laiendada hoopis muinasaega minekuga.
Mõeldud, tehtud! Suunasime autorattad Keava linnamäele. Seal oli muistse Harjumaa kõige lõunapoolsem Kalevipoja sängi tüüpi linnus, asustatud 5 -6.sajandil.
Ajaloolaste uuringute põhjal viis korda maha põletatud. Lõpliku hävitamise ajaks on arvatud aastat 1224, mil toimus ristisõdijate käik Harjumaale.

Kes neid muistseid aegu nüüd nii täpselt teab, kuid praegu on see üks kaunis looduslik paigake, kuhu saab autoga lähedale ja linnusemäele viib paljudest jalajälgedest lihvitud matkarajake.


 Viimased meetrid on lausa 45 kraadine mäkkeronimine


Linnuseõu ja kiik lastele


 Veel üks vaade linnuseõuele

Linnuseõue lõunapoolne ots, kust on ilus vaade ümbritsevale maastikule




Näsiniintele sobilik kasvukoht. Neid oli seal ikka rohkesti, nii linnuses kui linnusejalamil

 Eesti muinaslinnuste juures haruldane salakäik



Kui varakevadisest taimestikust rääkida, siis on seal ka tohutul hulgal sinilillevälju. Millegipärast jäid nad mul seekord pildistamata. Aga ehk siis mõni teine kevad.

Ilm iseenesest oli ilus, päiksepaisteline, kuid väga külm tuul.

020420

2 kommentaari:

Futu ütles ...

Keava linnamäe kohta põnevat veel - Väljavõte Raplamaa turismiteatmikust: "Keava linnust on mainitud ka Vana-Vene kroonikates. 1030. aastal oli Kiievi-Vene suurvürst Jaroslav Tark vallutanud Tartu ja järgnevalt üritasid venelased oma mõjuvõimu Eestis laiendada. Aastal 1054 vallutas vürst Izjaslav I Kedepivi linnuse. Kroonik tõlkis selle nime ka vene keelde: solntsa ruka (‘päikese käsi’ – “kä(d)epäe”?). Veel 1410 kandis siinne küla Kedempe nime."
Tegemist oli oma aja kohta päris suure keskuse ja rikkusi tõotava kaubavahetuspunktiga, miks muidu venelased metsade vahel mingit suvalist linnust ründama vaevusid.
Käisime seal kunagi rattamatkal, andis alles neid rattaid mäest üles vedada. :)

Helve ütles ...

Äitähh huvitava lisa eest. See teave on praegu ka linnusemäel oleva infotahvli peal.
Üldiselt on see ilus koht ja plaanis sinna suve jooksul ikka veel minna. Kuigi...et inimene teeb plaane ja jne.

Aga kuidas te sealt jalgrattaid üles vedasite, seda ei tahaks isegi ette kujutada!

London, valge leht II

Istume bussis ja vurame rõõmsalt Big Beni poole. Oma arust. Vaatame linna ja inimesi ja kella ja ootame, mil maailmakuulsad ehitised paistma...